top of page
Provit logo

Trening med hund

En hund trenger daglig aktivitet og frisk luft. Uten daglig stimuli, mosjon og et naturlig ernærende kosthosthold kan hunden utvikle atferdsproblemer og få generelt lav livskvalitet. Opplever du at hunden bjeffer, uler eller piper unormalt mye kan det være tegn på atferdsproblemer. Her kommer tips og triks man måtte lure på ved trening inndelt i A) Fysisk trening og B) Mental trening!





A)

Aktiviser hunden

Forskjellige raser har forskjellige behov, avhengig om man har en jakt, vakt, gjete, trekk eller selskapshund. Noen hunder trenger å aktiviseres med noe der får lov til å utforske og oppdage. Mange hunder trenger også å stimuleres på en måte som gjør at den føler seg nyttig.


Trening med hund på ski

En hund skal være utvokst før den begynner å trekke. Straks den er fullvoksen er linekjøring eller snørekjøring en veldig morsom aktivitet å ta med hunden på. Da kan du starte med å la hunden få trekke i line. Her er det viktig at du husker på at dette er en læringsprosess for hunden. Hunden må få rom og tid til å venne seg til å løpe i line. Start med med små turer, eller start tørrtrening allerede om sommeren. La hunden få prøve på sitt utstyr og la hunden snuse på ditt skiutstyr en periode før dere starter treningen. Slik blir hunden vant til skiutstyret.

Det er nyttig å lære hunden kommandoer slik at den vet om den skal holde seg til høyre eller venstre i skiløypa. Det er også viktig at hunden lærer hvordan den skal oppføre seg i nedoverbakke og ved stor fart. Det vanligste er å la hunden løpe bak eier i disse situasjonene.

For å ta med hunden på ski trenger du først og fremst en elastisk line til å ha mellom deg og hunden. Hunden trenger også en spesialtilpasset vest for å være med skitur. Hundevesten er mest praktisk om den er utsyrt med sidelommer og refleks.

Husk at hunden din kan fryse selv om den har pels. Vær godt oppmerksom på områder som er utsatt for kulde hos hunden, slik som ører, haler, poter, spener og testikler. Første tegn på forfrysning hos hund er blek og kald hud. Kle godt på hunden om nødvendig. Skal hunden løpe mye på hard snø, eller på veier med salt og grus trenger hunden potesokker slik at den ikke får kutt og sårskader i potene.

Noen hunderaser, som for eksempel Greyhound eller Whippet, er dårlig egnede for å takle kulde. Generelt bør man være ekstra påpasselig med hunder som har lite pels og kroppsfett ute i kulden.



Hundekjøring med pulk

Når hunden drar en pulk får den jobbet skikkelig. Det er derfor viktig at hunden trenes godt opp til dette og at man starter i det små. Ikke pakk pulken med mer enn halvparten av hundens kroppsvekt innledningsvis. Her må hunden selv få styre farten, men ikke la den løpe for fort. Ved bråstopp kan det oppstå skader om pulken fortsetter i stor fart, mens hunden står stille.

Som med linekjøring er det viktig at hund og eier utarbeider kommandoord slik som “stans”, “rolig”, “høyre” eller “venstre” og at dere er godt samkjørte før dere begir dere ut på en lengre tur.

Skal hunden trekke en pulk er det viktig at den har en sele som er godt tilpasset hunden. Godt og spesialtilpasset seletøy til huden er veldig viktig, slik at hunden ikke får gnagsår og at vekten den trekker er i balanse.


Oppførsel i skiløypa er et yndet tema for debatt. Mange kan synes det er ubehagelig å møte hunder i skiløypa. Det er derfor viktig at du og hund er godt samkjørte før dere begir dere ut på en tur i påskefjellet eller på en søndagstur i marka. Husk at hundebæsj er noe som også skal plukkes opp når man går på ski!



Trening med hund og sykkel

Å sykle med hunden er svært god mosjon for både deg og hunden. Sykling med hunden er spesielt fint hvis du har en hund som trenger å få løpe mye. Har du verdens raskeste hund Greyhound, eller en kjapp hunderase slik som Beagle eller en Husky er det godt mulig du har en hund som trenger å løpere raskere en det du kan holde tritt med til fots. Da er sykkelen et veldig godt alternativ.

Sykling med hund skal man vente med til hunden er utvokst. Start med mindre turer på steder uten mye trafikk eller andre mosjonister innledningsvis. Slik blir hunden vant til å løpe ved siden av sykkelen. Det kan også være fint å lære hunden noen kommandoord.

For å sykle med hund trenger du et sykkelstativ for hund, eller en såkalt springer til sykkelen. Med en springer er hunden festet til sykkelen slik at du selv slipper å holde i båndet. Hunden vil da også trenge en egen vest til syklingen. Det er viktig å finne en vest som er tilpasset hunden. Husk at hunden trenger refleks!

Det går fint å ta med små hunder på sykkeltur. Men vær veldig oppmerksom på at hunden ikke kan regulere tempoet selv og at hunden derfor kan bli utslitt. Vær forsiktig med la hunden løpe for lenge hvis det er mye sol og varme. Husk også at varm asfalt kan være brutalt for små hundepoter!

Akkurat som mennesker trenger hunden påfyll av næring for å kunne prestere fysisk. Se til at hunden din får et for av naturlige næringsrike animalske produkter, som Provits frysetørket vom.



Hvilke hunder er best egnet som turkamerat?

Alle hunder liker å løpe, men ikke alle hunderaser er like velegnede som treningspartnere. Hunder med flate neser er sjeldent spesielt utholdende. Den flate nesen gjør at de fort blir overopphetet og får pustevansker. Dette betyr ikke nødvendigvis at en flatneset hund ikke kan være en god mosjonspartner, men hunder med lange neser er ofte bedre egnet for trening med høy intensitet.



Trening med hund på langline.

En langline er oftest en femten meter lang line av lett bomull. Den er perfekt til å tilvenne hunden til å løpe løs. En hund på langline får en stor frihetsfølelse, men er fortsatt under eiers kontroll. For å bruke langlinen riktig må du la hunden få tro at den er helt løs og fri. Bruk derfor ikke langlinen når du binder fast hunden eller når dere går en vanlig tur. Dette blir er feil bruk av langline og gir hunden gale assosiasjoner.

Med langline kan du lære hunden din å løpe løs og på å komme tilbake på din tilkalling. Hundeeieren bør la linen være så løs som mulig. Dra kun i linen om hunden ikke lystrer. Et godt tips er å bruke hansker, da tauet lett kan gi brannskader i håndflaten.

Mange bruker ord som “kom” og “på plass” som innkallingsord for hunden. Ofte kan det være fint å finne et eget ord som er unik for akkurat denne situasjonen, da hunder gjerne kan høre befalinger som dette i tide og utide. Mange hundeeiere anbefaler en plystrelyd med en konsekvent melodi som den aller beste måten å tilkalle huden på. Det kan også være aktuelt å bruke en hundefløyte.

Husk å belønne hunden når den lystrer og kommer tilbake til deg. Provit har en serie med godbiter som er helt fri for e-stoffer og derfor er god næring for hunden, samtidig som den er en ettertraktet belønning.

Innendørs lek og aktivisering.

I tillegg til utendørs aktivisering er også hjemmet et fint sted å aktivisere hunden. Her kan man for eksempel gjemme en godbit slik at hunden får benyttet seg av sine lukte og søkeegenskaper. Å leke gjemsel med hunden er også veldig morsomt for både hund og menneske.

Har du en kvikk og intelligent hund kan det også være aktuelt å kjøpe leker som spesiallaget for å gi hunden hjernetrim.



Kickbike med hund.

Et alternativ til sykkel kan være en kickbike. En kickbike er en sparkesykkel for voksne som gjør det greit å holde samme tempo som hunden. Med en kickbike har du derimot litt mer kontroll enn på en vanlig sykkel, da du lett kan hoppe av. Da trenger du ikke i like stor grad å bekymre deg for at hunden skal bråstoppe eller ta en avstikker. Mange synes at kickbiken er et godt alternativ under perioder med båndtvang om de har en hund som er vant til å løpe mye fritt.



Løp med hunden

Det ikke sikkert hunden er i sitt livs form i starten. Det er viktig å starte i det små, før man gradvis øker treningsmengden.

Velg et så mykt underlag å trene på som mulig. Både mennesker og hunders muskler og ledd har godt av å løpe i skogen. Asfalt er noe som bør unngås. Både eier og hund kan få belastnings og slitasjeskader på det harde underlaget.

Det trengs lite utstyr for å jogge med hunden. Har du en vilter hund som drar mye kan det være fint å bytte ut halsbåndet med en sele.



Treningsutstyr til hunden

Både små og store hunder trenger utstyr når de skal trene. Ofte trengs det ikke mer enn et godt halsbånd eller en god vest. Det viktigste er at hunden har utstyr som er tilpasset og behagelig. Det er også veldig viktig at hunden har på seg refleks. Hunder er så godt som usynlige for bilister i mørket. En refleksvest er en god investering uansett hund og aktivitetsnivå.

Skal du slippe hunden din, trenger du først å trene den med en langline eller sporline. Det kan også være nyttig å ha en hundefløyte til tilkalling og en GPS-tracker festet til hunden hvis den skulle stikke av.

Er du en mer avansert turgåer kan det også være aktuelt å kjøpe en kløv til hunden slik at den kan bære sin egen mat. Da er det en klar fordel å ha med Provits frysetørkede hundemat, slik at man kan tilsette vann først når man har kommet frem. Det finnes også spesialtilpassede soveposer til hunder, hvis man ønsker å overnatte utendørs sammen med hunden.

Har du med hund på langtur bør du alltid ha med deg et lite førstehjelpsskrin til hund. Her bør det også ligge potesokker og potesalve. Skulle det oppstå en situasjon der hunden har det vondt er det også fint å ha en godbit liggende i førstehjelpsskrinet.



Redningsvest til hund

Mange hunder elsker vann og det er perfekt å ha med seg hunden på aktiviteter langs kyst og innsjø. Hunder trenger, akkurat som oss mennesker, å være utstyrt med redningsvest hvis den skal ombord i båt. Det kan også være fint å utstyre hunden med flytevest hvis hunden er litt usikker i møte med vann og sjø.

En flytevest til hund må være justerbar så den sitter godt fast på hunden. Flytevesten må ha farge og reflekser som gjør den godt synlig. Det er veldig praktisk å ha en flytevest med et godt håndtak. Slik kan man kan løfte opp eller holde fast en hund som frivillig eller ufrivillig har havnet i vannet.



Hundemat på langtur

Hunden trenger mye næring ved høy aktivitet. Det anbefales at den gies frysetørket vom oppløst i vann når dere er ute på langtur. Er hunden ute i kaldt vær om natten trenger den 50 % mer energi og langt mer fett enn vanlig.



Gode turtips for deg og hunden!

En Elghund trives aller best i skogen, mens en Lundehund er i sitt ess når den får leke rundt på svabergene ved kysten. Uansett hunderase er en hund storfornøyd når den kommer seg ut i frisk luft sammen med sin eier. Her kommer det noen tips for å motivere deg som eier til å komme deg opp og ut!

Ta med deg en god venn på tur (Hundeeiere regnes som mer sosiale enn andre. Det å ta med en venn eller venninne på en tur med hunden er en perfekt måte å kombinere mosjon og sosialt samvær.)

Gjør turen med hunden til en familieaktivitet (Har du barn eller barnebarn finnes det ikke noe mer idyllisk enn en tur der både små og store kan få bli med ut å leke med hunden.)

Kom i form sammen med hunden (Er både hund og eier i litt dårlig form finnes det ikke en bedre motivator enn en hund som trener seg opp sammen med deg.)

Topptur med hunden (Når både hund og menneske er i trening kan et bilde av dere sammen oppe på toppen av et fjell være den store gulroten.)

Stillhet under stjernehimmelen (Hunder elsker både hyttetur og telttur. Hunden er en god kamerat hvis du ønsker å dra på ta en tur der du ønsker å være litt for deg selv, men ikke være helt alene.)



B)

Båndtrening

Det viktigste du kan lære hunden din er å gå pent i bånd. Mange opplever at de har en hund som biter eller drar i båndet. Noen ganger kan det være vanskelig å vite hvordan man skal kontrollere en stor hund.



Triks å lære hunden

Det er er mange fine triks å lære en hund. Noen er mest for underholdning, slik som å lære hunden å spille død, eller å be hunden rulle rundt eller å gi labb. Noen triks som at hunden skal bli, eller sitte pent kan være nyttige for å få hunden til å tilpasse seg hverdagslige situasjoner og andre hunder og mennesker.

Det viktigste du trenger når du skal lære en hund triks er tålmodighet og masser av godbiter. Repeter det du ønsker at hunden skal gjøre. Vær alltid konsekvent. Gjør også en kommando med hånden, et signal, samtidig som du sier kommandoen. Gi rikelig med belønning når hunden lystrer.

Det er et ordtak som sier at “man ikke kan lære gamle hunder nye triks”, men dette er ikke helt riktig. Det er enklere å lære en hund triks når den er ung, men med god tålmodighet kan man også lære eldre hunder opp til å lystre deg bedre.



Forslag til triks du kan lære hunden

• Lær hunden sitt, ligg og stå. • Lær hunden å snurre rundt eller å “danse”. • Lær hunden å gi labb. • Lær hunden din å først spise etter du har sagt “værsågod”. • Lær hunden å lukke skap og dører. • Lær hunden å rydde opp sine egne leker. • Lær hunden å vente og stoppe på din kommando.


Skal du for eksempel ha med hunden din på jakt er det også svært nyttig å lære hunden å apportere. Dette må hunden lære i flere steg. Hunden må først lære å holde en gjenstand trygt, før den læres opp til å hente den og bringe den tilbake til eier.



Belønn hunden med en godbit

Når man trener en hund er det viktig å belønne hunden når den oppfører seg slik du ønsker. I tillegg til å få masse ros og kos er det ofte en velsmakende godbit som er mest etterlengtet for hunden. De aller fleste hunder motiveres av mat.

Hunder skal ikke ha “menneskegodt” slik som sjokolade, kaker og iskrem, den skal ha “hundegodt”. Det beste en hund kan få er et naturlig produkt av rent norsk kjøtt som ikke er tilsatt noen form for e-stoffer. Mange veterinærer bruker Provits godbiter som er frysetørkede og fulle av næring, i tillegg til at de er velsmakende for hunden.

Mange liker også å bruke godbiter i kombinasjon med en klikker, såkalt klikkertrening. Da kan man markere tydelig ovenfor hunden med et klikk om at noe spennende snart kommer til å skje. Klikkeren kan også være med på å forsterke for hunden at det den gjør er positivt.



Belønn hunden med en godbit

Når man trener en hund er det viktig å belønne hunden når den oppfører seg slik du ønsker. I tillegg til å få masse ros og kos er det ofte en velsmakende godbit som er mest etterlengtet for hunden. De aller fleste hunder motiveres av mat.

Hunder skal ikke ha “menneskegodt” slik som sjokolade, kaker og iskrem, den skal ha “hundegodt”. Det beste en hund kan få er et naturlig produkt av rent norsk kjøtt som ikke er tilsatt noen form for e-stoffer. Mange veterinærer bruker Provits godbiter som er frysetørkede og fulle av næring, i tillegg til at de er velsmakende for hunden.

Mange liker også å bruke godbiter i kombinasjon med en klikker, såkalt klikkertrening. Da kan man markere tydelig ovenfor hunden med et klikk om at noe spennende snart kommer til å skje. Klikkeren kan også være med på å forsterke for hunden at det den gjør er positivt.



Hvordan håndtere en hund som tigger

Hunder elsker mat og er ofte vanskelige å motstå når de tigger med all sin sjarm. En hund som tigger etter mat eller som tigger ved matbordet er derimot en uting. Ofte er dette en like stor øvelse i disiplin for oss mennesker. Den enkleste måten å få hunden til å tigge er ved å ikke gi den noe når den gjør det. Ikke gi etter for de store bedende øynene! Da belønner du dårlig oppførsel og problemet vil forverre seg.

Det er også viktig å statuere overfor en hund som tigger at mennesker som spiser og hunder som spiser er to forskjellige ting. Gi hunden sitt måltid på et annet tidspunkt enn menneskene hvis den fortsetter med tiggingen. Hunden skal helst ikke ha mat før den har roet seg og sluttet med tiggingen. Det er viktig å være konsekvent, slik at hunden forstår at tigging ikke er lønnsomt.

Hunder som tigger bør heller ikke få menneskemat. La hunden få sin egen mat som spesialtilpasset hunden og dens næringsbehov, slik som frysetørket vom.



Lek med hund og barn

Lite er mer hjertevarmende enn vennskapet mellom en hund og et barn. Det er derimot viktig at en voksen har kontrollen når hund og barn møtes. Små barn skal aldri være alene med en hund og barn skal aldri leke alene med en fremmed hund.

Uansett om du har barn i huset eller ikke er det viktig at hunden tidlig lærer hvordan den skal oppføre seg i møte med barn. Nøkkelen til en barnevennlig hund er at den lærer allerede som valp hvilken type oppførsel som akseptabel. Det virker kanskje uskyldig at en liten valp hopper og småbiter i møte med et barn, men lærer hunden at dette er greit som valp vil den også tro at denne type oppførsel er akseptabel når den blir større.

Det er også viktig at man forteller barnet at man skal være god og forsiktig mot hunden. Hvis et barn herjer for mye med en valp kan hunden starte å assosiere barn med noe negativt. Dette kan resultere i at man senere får en voksen hund som knurrer og oppfører seg aggressivt mot barn.

Det er viktig å sette tydelige grenser for både barn og hund. Fortell barnet at hunden ikke skal forstyrres når den sover og at man ikke skal bære for mye på valper og små hunder.

Har du en hund som er redd for eller ikke vant til barn bør du la den få sosialisere med litt eldre barn som ikke er for pågående mot hunden. Er hunden aggressiv mot barn anbefales det at du lar en ekspert ta hånd om situasjonen.

Ikke alle hunderaser er like barnevennlige. Sky og innadvendte hunder går ikke alltid så godt sammen med små barn, men både hundeeiere og hunder har sin helt egen personlighet så dette er ikke nødvendigvis en regel. Raser som Cocker Spaniel, Golden Retriever, Lapphund og Newfoundlandshund regnes som gode alternativer hvis du ønsker en hund til en familie med små barn.



Tips og råd for å få en lydig hund

Det aller viktigste man kan gjøre for å få en lydig hund er å være konsekvent. Er du ikke konsekvent vil ikke hunden respektere deg.

Avbryt hunden når den gjør noe galt (Ikke la hunden få markere seg overfor eieren ved å være ulydig.)

Belønne god oppførskjel( Ros hunden med kos, oppmerksomhet og godbiter. Sliter du med at hunden tisser inne, må du gi den positiv oppmerksomhet når den tisser ute slik den skal)

Respekter hundens innstinkter (Respekter at hunden er et dyr som har naturlige instinkter. Hunden er ikke en dukke eller et barn. Har du for eksempel en jakthund, gjeterhund eller sporhund må du aktivere hunden slik at den får føle på det å jakte, gjete eller spore.) 

Akivitet og kosthold (Hold hunden i aktivitet og gi den god og næringsrik kost. Et godt kosthold er ikke bare viktig for hundens fysiske helse, men også for hundens mentale helse og humør.)

Comentarios


bottom of page